Cât de mare este pericolul unui atac nuclear din partea Rusiei? Răspunsul oficialilor occidentali

Cât de mare este pericolul unui atac nuclear din partea Rusiei? Răspunsul oficialilor occidentali
Publicat: 01/03/2022, 12:10
Actualizat: 01/03/2022, 12:14

Duminică, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să mute „forțele de descurajare” ale Rusiei – care includ arme nucleare – într-un „mod special de luptă”. Dar ce înseamnă acest lucru mai exact asta? Nu este complet clar ce se poate întâmpla, spun analiștii occidentali. Oficialii britanici spun că limbajul folosit de Putin nu este în concordanță cu înțelegerile anterioare asupra nivelurilor de alertă pentru armele nucleare rusești.

Unele voci cred că Vladimir Putin a ordonat trecerea de la cel mai scăzut nivel de alertă – „constant” – la următorul nivel „înalt”, (mai rămân alte două: „pericol militar” și „deplin”), dar acest lucru nu era sigur. Fiecare mișcare crește gradul de punere în gardă, notează BBC.

Cu toate acestea, mulți au interpretat mișcarea în primul rând ca o formă de semnalizare publică, mai degrabă decât să indice o intenție reală de a folosi astfel de arme, despre care Putin știe că va aduce represalii nucleare din partea Occidentului. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a indicat că el crede că anunțul a fost în primul rând „retoric”.

Asta nu înseamnă că nu există riscuri și situația va fi urmărită îndeaproape.

A fost un nou avertisment din partea lui Vladimir Putin?

Săptămâna trecută, Putin a avertizat într-un limbaj mai codificat că, dacă alte țări ar interveni în planurile Rusiei, acestea s-ar confrunta cu consecințe „pe care nu le-au văzut niciodată”. Acest lucru a fost interpretat pe scară largă ca un avertisment pentru NATO de a nu se implica direct militar în Ucraina.

NATO a fost întotdeauna vehementă și a spus că nu va face asta, știind că ar putea declanșa un conflict direct cu Rusia, care ar putea escalada într-un război nuclear. Avertismentul de duminică a fost, însă, mult mai direct.

Avertismentul, „un semn de furie, frustrare și dezamăgire”

Vladimir Putin a transmis că mișcarea sa a fost răspunsul la „declarațiile agresive”. Luni, Kremlinul a spus că aceasta se referă la declarațiile oficialilor occidentali, inclusiv a ministrului de Externe al Marii Britanii Liz Truss, despre posibile ciocniri și confruntări cu NATO. Oficialii occidentali cred, de asemenea, că noul avertisment a venit pentru că Putin a făcut calcule greșite cu privire la Ucraina.

Poate că a subestimat câtă rezistența cu care s-a confruntat pe câmpul de luptă din Ucraina. Și a subestimat cât de departe s-ar uni Occidentul într-un răspuns dur cu sancțiuni adresate Rusiei. Asta l-a făcut să caute noi opțiuni și mesaje mai dure.

„Acesta este un semn de furie, frustrare și dezamăgire”, a spus un general britanic recent pensionat, pentru BBC.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a sugerat că acest limbaj face parte din efortul lui Putin de a justifica războiul din Ucraina, pretinzând că nu este un agresor, ci el este cel amenințat și caută să se apere.

Privită în acest fel, alerta nucleară este o modalitate de a transmite acest mesaj către propriul său popor. O altă perspectivă este că Putin este îngrijorat de planurile occidentale de a oferi asistență militară ucrainenilor și dorește să-i avertizeze să nu facă mai mult de atât.

De asemenea, Putin arată că îi este teamă că sancțiunile globale, la care a făcut referire în anunțul său, sunt menite să provoace tulburări și să-i răstoarne guvernul. Dar mesajul general pare să fie un avertisment pentru NATO că, dacă se implică direct, evenimentele ar putea escalada.

Care sunt riscurile?

Chiar dacă amenințarea lui Putin este mai degrabă un avertisment decât o dorință reală de a folosi armele, există întotdeauna riscul ca evenimentele să scape de sub control.

Un motiv de îngrijorare este că Putin a devenit izolat și deconectat, puțini dintre consilierii săi fiind dispuși să-i spună adevărul. Unii se tem că nu mai gândește clar. Unii speră însă că, dacă ar merge prea departe, persoanele aflate la comandă ar putea să nu execute ordinele. Este posibil ca riscurile oricărui conflict nuclear să fi ușor crescute, dar rămân totuși la cote joase.

Va afla Occidentul ce face Rusia?

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, pentru BBC, că Regatul Unit nu a văzut încă nicio schimbare în poziţia actuală a armelor nucleare ale Rusiei. Acest lucru va fi urmărit îndeaproape, confirmă surse de informații.

În timpul Războiului Rece, în Occident a fost creată un sistem uriaș de informații pentru a urmări arsenalul nuclear al Moscovei. Sateliții, comunicațiile interceptate și alte surse au fost analizate pentru a căuta orice semne de schimbare a comportamentului Rusiei – cum ar fi pregătirea armelor sau a echipajelor pentru bombardiere – care ar oferi un avertisment.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dispozitivul interzis pe mașini. Schimbare drastică pentru milioane de șoferi
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×